Der er et vist format over tingene, når Martin Henriksen og Henrik Hvid tager på indkøbstur. Der ryger måske ikke så mange ting i indkøbsturen. Til gengæld er de store. Senest hos Wirtgen Denmark i Taulov, hvor knuser-duo’en bag MIS Recycling købte ikke én, men to nye Kleemann Mobirex MR 130 Z/130 Zi EVO2-knusere. Maskinerne vejer hver 65 tons.

Nyindkøbet ændrer ikke på bestanden af store knusere hos MIS Recycling, som de to makkere gennem en årrække har udviklet til Danmarks største og førende knuservirksomhed. Der vil fortsat være ti knusere på maskinoversigten. De to nye glider ind i stedet for to tidligere versioner af samme Kleemann Mobirex.

”Vi skifter to ældre EVO1-knusere ud med de nye EVO2. De øvrige knusere, vi har, er alle EVO2, og det er praktisk at køre med samme type. Vi har typisk kørt fem år med en knuser, inden vi lægger vejen omkring Wirtgen Denmark for at bestille en ny. Fremover forventer vi at kunne køre syv år. Maskinerne bliver til stadighed bedre og bedre”, siger Henrik Hvid.

”Hele vores set-up er lagt an på mobile Kleemann-rotorknusere. Det er stabilt kram, og både servicemæssigt og hvad angår reservedele er det praktisk at køre med ét mærke og én type maskiner. De nye Kleemann-knusere er yderligere fremtidssikrede med nye, miljørigtige Final 4 Scania DC13-motorer, som er forbedret med AdBlue”, forklarer Martin Henriksen.

 

2,8 millioner tons

Det er ikke små mængder, der ryger igennem knuserne hos MIS Recycling. På en normaluge knuser firmaets maskinflåde mellem 55.000 og 60.000 tons materialer i form af tegl, beton, asfalt, natursten og skærver. Rekorden er 85.000 tons på en uge.

”I 2016 knuste vi 2,8 millioner tons genbrug”, siger Martin Henriksen.

”De nye knusere er bygget af Kleemann i et tæt samarbejde med Henrik Hvid og Martin Henriksen. MIS Recycling har fået flere ekstra optioner på maskinerne, og Henrik og Martin har været med til at forbedre knuserne på en række punkter, som bliver en del af fremtidens maskiner. MIS Recycling er storkunde hos Kleemann, og derfor lytter fabrikkens teknikere og konstruktører til de erfaringer, der opsamles i Danmark”, fortæller Wirtgen Denmarks administrerende direktør, Jens-Ove Mortensen.

 

Nul støv og støj

”Mange af vores optioner gennem årene er efterhånden blevet standard på Kleemann-maskinerne. En af ændringerne, vi har fået lavet på de to nye maskiner, glæder mig specielt. Det har været vigtigt for os at få knuserne med lukket, støvtæt og støjdæmpet motorrum. Det har Kleemann nu designet specielt til MIS Recycling. Men det vil ikke undre mig, om det kommer på alle fremtidige maskiner”, siger Martin Henriksen.

Det er ekstraudstyr og specialløsninger, som sammen med sigten er med til at bringe kampvægten på en Kleemann Mobirex op på de 65 tons. Med i vægten er også ekstra sidebånd, som ikke skal pilles af ved transport, men som simpelthen klappes ind hydraulisk.

”Både på de to nye og på foregående maskiner har vi fået monteret båndvægte, som fortæller, hvor meget, knuserne producerer. Og dermed hvor mange tons, der vejes ud. Det er en ekstra kontrol for os selv og en ekstra garanti for vore kunder. Endvidere har vi vindsigter på alle vore maskiner til at sikre kunderne et renere materiale”, siger Henrik Hvid.

Sidste teenageår

MIS Recycling er i øvrigt i gang med det sidste af teenageårene. Næste år fylder MIS 20 år.

Henrik Hvid og Martin Henriksen lagde grunden til Danmarks største knuser-succes i 1998, da de sammen etablerede Midtsjællands Industri Smedie. De tre store bogstaver tog de med, da de året efter ændrede navnet til MIS Recycling.

Efter en forholdsvis rolig start med først lejede og derefter et brugt knuseanlæg, købte makkerparret i 2003 den første nye knuser, en Kleemann MRS 130. Siden er der løbende kommet nye Kleemann-anlæg til. Den helt store fest hos Wirtgen Denmark skabte Henrik Hvid og Martin Henriksen, da de i 2015 fik leveret fem nye Kleemann-knusere og dermed nåede op på de 10 anlæg – alle fra Kleemann.