Imens skolernes efterårsferie går på hæld, er der i dag kun en måned til kommunal- og regionsrådsvalget. Et valg, der blandt andet afgør, hvem der skal være borgmester i Fredericia i de kommende fire år. Jacob Bjerregaard ser ud til at sidde godt i borgmesterstolen, hvor han ved sidste valg blev placeret af vælgerne med et historisk højt stemmeantal på hele 7.484 stemmer. Som måger der danser efter regnvejret, sultne efter orme, de kan høre under jorden, forsøger dele af Venstre at finde orme, som kan føde debatten mod den siddende borgmester, men det lader til, at han har iført sig en nanoteknologisk dragt, der leverer med den ene store nyhed efter den anden. Holder Jacob Bjerregaard den kampform, bliver han svær at slå.

Det er imidlertid et andet dyr, vi skal have frem for at vurdere Socialdemokratiets nuværende strategi, nemlig strudsen, der stikker hovedet i jorden. Nu ikke fordi partiet har noget at være bange for, men måske for mange ord, kan ødelægge det? Strategien virkede også for Helle Thorning Schmidt, der vandt regeringsmagten på at sige så lidt som muligt.

Får vi snart valgkamp?

Her på Fredericia Avisen har vi interviewet flere politikere, og det har ganske enkelt været utroligt, hvor stor konsensus, der hersker om byens fremgang, fyrtårne og fremtid. Naturligvis har de enkelte partier deres ideologiske ståsteder, som dog i lokalpolitik ofte neutraliseres. Vi har på avisen flere gange spøgt med, at det kunne være interessant med lidt god gammel ”valgkamp”.

Eller fortsætter konsensusen? 

På den anden side, har Liberal Alliances spidskandidat, Henrik Eriksen en pointe i, at det kan være mere interessant og befriende at høre, hvad de enkelte politikere brænder for og ikke mindst, høre hvad, de vil arbejde for de kommende fire år. På Fredericia Avisen har vi også i serien #60minuttermedkandidaten, fortalt om mennesket i de enkelte politikere og det fortsætter vi med i den kommende måned.

Løber Byrgesen og DF fra Tinds Venstre? 

I de to store oppositionspartier Venstre og Dansk Folkeparti er der også delte lejre før valget, dog ser Dansk Folkeparti med Karsten Byrgesen i spidsen ud til at være i kampform. Til trods for den interne uenighed, som gav uro og udskiftninger på opstillingslisten, er der nu skabt en platform, hvor de enkelte kandidater løbende profilerer deres mærkesager.

Venstre derimod virker fortsat delt, men mon ikke, de får samlet tropperne den sidste måned mod valget. Hvis det ikke sker, ligner Byrgesen et bedre bud på en valgsucces og dermed en borgmesterkandidat, hvis han og Dansk Folkeparti kan hente nogle af de stemmer, som ramte partiet ved sidste Folketingsvalg lokalt, hvor partiet overhalede Socialdemokratiet og blev valgets store vinder i Fredericia med 29.8 procent af stemmerne, men dertil kommer så spørgsmålet om Venstre vil pege på ham, hvis han får flere stemmer?

Og hvad hvis stemmeslugerne går forbi spidskandidaterne. Ved sidste valg fik viceborgmester Susanne Eilersen fra DF således 1.603 stemmer som spidskandidat, Christian Jørgensen 694 og Pernelle Jensen 998. Det er tre stærke kandidater, måske kan det skabe drama på valgnatten, hvis de har fået flere stemmer end deres spidskandidater, som er nye på Venstre- og DF-listen.

I Socialdemokratiet siger en historisk stemmesluger farvel. Henning Due Lorentzen, der har siddet tungt på de ældre vælgere og et stort Erritsø-segment, takker af, og efterlader et vakuum, som de fleste socialdemokratiske kandidater over 45 må ønske at udfylde. Det er noget af en platform at arve, men kan den også gå til andre partier?

Kan Marianne Thomsen opnå en “Jane-Findahl-effekt”? 

Genvinder SF fortidens succes? Vender Jane Findahl-effekten tilbage til partiet i form af partiets nuværende byrådsmedlem og spidskandidat Marianne Thomsen? SF satser på stjernestøv fra partiets tidligere formand. På mandag gæster den forhenværende Udenrigsminister og SF-formand, Villy Søvndal nemlig fæstningsbyen, hvor han skal se og høre meget mere om den kommunale socialpsykiatri, regionale lokalpsykiatri og se det nye sundhedshus. Indenfor feltet sundhed og Jobcenter finder vi valgkampens varme kartoffel, hvor byrådsmedlemmerne, som genopstiller, har vedtaget et velfærdsbudget, der investerer i de varme hænder, men de genopstillede byrådsmedlemmer vil helt klart gerne fortsætte arbejdet med et Fredericia i fremgang, så den varme kartoffel skal køles ned.

Bliver det Eriksen eller Gulløv? Eller begge? 

Ved De Konservative fører David Gulløv en positiv og fremadsynet valgkamp, hvor han bruger sin egen DNA fra skole- og idrætsverdenen til at sprede sine budskaber. Samme partis Kristine Holst efterlyser mere debat op til valgkampen og en whistleblowerordning i Fredericia.

Æ, Ø eller Å? 

Alternativets spidskandidat Søren Haastrup har inviteret på middag for at møde mennesker og tale politik, imens det tidligere Enhedslistemedlem Jørn Henner har dannet Miljø- og Velfærdslisten. Endnu et parti får debut ved lokalvalget – Ny Borgerlige, hvor Kim Pedersen er opstillet. De fleste kender dog nok Ny Borgerlige fra deres landsdækkende frontperson Pernille Vermund. Der er comeback til Kristendemokraterne efter 12 års pause. Da partiet var opstillet i 2005, var det med Peder Tind i spidsen, her fik partiet 539 stemmer. Nu er det med Henrik Termansen Møller, der skal forsøge at høste stemmer. Enhedslisten har sat et team, hvor det kunne ligne et genvalg til Cecilie Roed Schultz. Partiet går til valg på en grøn dagsorden, med natur, økologi, bæredygtighed og mennesker i fokus, og så har listens kandidater underskrevet et dokument, hvor man siger nej til partihopperi. Fredericia har også Det Radikale Venstre på stemmesedlen, som ved sidste valg gik frem fra 318 til 514 stemmer, om fremgangen fortsætter må tiden vise. Partiet har Kirsten Vad Knudsen i spidsen.

Meget kan ske endnu. Vinder Bjerregaard endnu en sejr, eller bliver han indhentet af Byrgesen eller Tind? Sikrer valgforbundet mellem Liberal Alliance og De Konservative en eller to pladser til de to partier?

Ja, kære læser, det ved vi om en måned. Her på Fredericia Avisen ser vi frem til en måned i valgets tegn. God weekend.

-ada