I Middelfart finder man Keramikmuseum Danmark – CLAY, et museum der med sine udstillinger udgør en tidsrejse gennem flere forskellige stilarter. For tiden kan man opleve tre særudstillinger, der på hver deres måde fortolker nutiden, datiden og alt derimellem.

Keramik er en svær størrelse, fordi det kan tage mange former, genrer og genkendeligheder. De fleste forbinder nok keramik med vaser, kaffekrus og specielle skåle. Men keramik er mindst ligeså meget diverse spisestel, fortolkninger af natur og fortolkninger af historiske personer. Gennem tiden har keramik udgjort en central rolle i forståelsen og fortolkningen af den verden, vi lever i.

De tre særudstillinger man lige nu finder på CLAY, rammer på hver deres måde en tidsånd og en genkendelighed. De giver plads til fortolkning, plads til at mindes og plads til at nuancere. Derudover er mange ting bare flottere, når de fremstår med panoramaudsigt over lillebælt.

Den karakteristiske røde bygning er ikke til at tage fejl af. Med en central beliggenhed i Middelfart, har CLAY fundet sig en perle af en placering – og et oplagt sted at vise noget af tidens flotteste keramik frem. Servicen fejler intet og fortællingen om museet giver en god ramme for besøget. Derfra er der tid og plads til selv at udforske de flotte udstillinger.

Vigtige kvinder, natur og de kendte danske spisestel

Den første af de tre aktuelle udstillinger man møder er Susanne Hangaards ”Dolls Feminine” der – som det af navnet fremgår, handler om keramikdukker der repræsenterer kvinder. Susanne Hangaard har portrætteret den katolske nonne Mother Teresa (1910-1997), den tidligere islandske præsident Vigdís Finnbogadóttir (1930), de amerikanske præsidentfruer Michelle Obama (1967) og Melania Trump (1970), samt billedhuggeren Camille Claudel (1864-1943).

Det er en udstilling, der taler lige ind i tidsånden med ligestilling, stærke kvinder og feminisme. Der er langt flere stærke kvinder i samfundet, end der er afbildet og kreeret gennem historien. Tag bare Christiansborg, hvor der først 102 år efter kvinder fik stemmeret bliver lavet et foto af kvinder i Samtaleværelset. Det er en aktuel dagsorden, der sætter tanker i gang. Susanne Hangaards keramikdukker er ikke voldsomt store, men de sætter lige præcis de tanker i gang, som de skal.

Fra feminine dukker til fortolkningen af naturen og spejlinger. Her skal den kreative hjerne slippes fri, motiverne skal ses i deres til tider enkelhed og andre i deres dybere betydninger. Der er lidt for enhver smag i udstillingen, der rummer tre kunstneres fortolkninger af naturens spor og spejlinger. Her er mange flotte keramiske værker, der på hver sin måde gengiver en del af naturen.

Den sidste særudstilling er nok der de fleste får minderne vakt frem. Her har man udvalgt 20 forskellige stel, der på hver deres måde er ikoniske for deres tid. Her er alt fra Royal Copenhagens musselmalede stel til mågestellet blandt andre. Her er noget for enhver – og en del genkendelighed til scener i Matador, stel fra både forældre og bedsteforældre – og selvfølgelig det royale Flora Danica stel.