CLAY Keramikmuseum er et førende specialmuseum for keramisk kunst, samt kunsthåndværker og design i Europa. CLAY museum kan tilbyde de mest fascinerende kunstværker, og man får samtidig et indblik på den historiske samling af porcelæn. 

Et besøg på CLAY er et besøg ind i fortiden, men også nutidens kunstunivers.

CLAY Museum. Foto: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

I dag bliver jeg vist ind på den hyggelig CLAY Café, hvor jeg venter på kulturformidler/ PR medarbejder, Henny Husum. Imellemtiden får jeg muligheden for at nyde udsigten til Lillebælt og parken.

Udsigten fra Café CLAY. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

Efter min lille fotoseance af udsigten, kommer jeg i snak med Henny Husum. Jeg får en rundvisning på museet, og får fortalt historien bag de forskellige kunstværker. Rundvisningen er fascinerende og Henny Husum er dygtig til at fortælle om de forskellige kunstværker.

Vi bevæger os ned i den gamle del af museet, hvor jeg får vist kunsten af Katarina Egsgaard og Kirsten Justesen. Den rustikke stil, er at se i rummet, det er smukt at se.

‘En keramisk improvisation over overgangen mellem nat og dag’, af Katarina Egsgaard. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN
‘Fama Koncerten’ af Kirsten Justesen. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

Fra den gamle del af musset, bevæger vi os hen til den nye del, som er blevet udvidet. Henny Husum fortæller her om denne udvidelse:

”I 2015 åbnede den nye del af musset. Det var Kjaer og Richter A/S som vandt en arkitektkonkurrence med et byggeri, hvor de tog hensyn til selve fredningen og omgivelserne ved at placere udvidelsen under jorden.”

Vi bevæger os ned under jorden, hen til den nye del, hvor  ”The Living Pot” udstilles. Vi kommer forbi forskellige kunstværker, og jeg bliver fanget af kunstværket af Lise Seier Petersen. Her fortæller Henny Husum, historien bag hendes kunstværk:

”Lise Seier Petersen vil vise, hvordan “øjeblikket”  kan fryse eller hvordan noget kan ske over en tid. Hun viser i sine værker, at tiden er et centralt element.”

‘Bonsai Land Art’ af Lise Seier Petersen. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

Rundvisningen med Henny Husum er lærerig, og det er så spændende at få et indblik i de forskellige kunstværker, og deres historier.

Vi bevæger os hen mod et kunstværk, som jeg også finder meget flot, og dens historie er unik.

”Dette er de hængende potter af Lis Biggas. Her vil hun fortælle meningen med, at potter sagtens kan være flotte, også hængende, og at de kan placeres forskellige steder i hjemmet. Og der er små huller, hvor du bare kan hælde vand i, det er så smart”, fortæller Henny Husum.

‘Hanging pot’ af Lis Biggas. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

Fra udstillingen ‘The Living Pot’ bevæger vi os videretil den smukkeste udstilling. Hen til den underjordiske Skatkammer – Danmarks keramiske stolthed som det kaldes. Her oplever du magien og mangfoldigheden i Danmarks stolte keramikhistorie.

”I vores Skattekammer er der figurer, porcelæn og stentøj fra danske fabrikker, blandt andet, Den Kongelige Porcelansfabrik, Aluminia og Bing & Grøndahl”, fortæller Henny Husum.

Når du bevæger dig i Skattekammeret, oplever du magien og det flotte porcelæn, som skinner igennem glasset.

Porcelæn. Fotograf: Sabina Mehic. Middelfart AVISEN

Tilbage til udsigten

Vi afslutter rundvisningen med at tage tilbage til den smukke udsigt, hen til Café CLAY, hvor vi får serveret kaffe med hjemmebagte brunkager.

Henny fortæller lidt om deres gæster og hvem der er besøger musset.

”Keramik er blevet meget udbredt i de senere år. Keramik er blevet hot, der er mange forskellige gæster hos os, de kommer med en interesse for kunst. Vi oplever også en interesse blandt de unge for kunst”, fortæller Henny Husum og slutter:

”Udstillingerne har fokus på det kunsteriske aspekt. Det er en unik verden, det har været igennem hænderne, det er ikke maskinlavet, nej kusten kommer fra hjertet af “!

annonce

Skriv et svar