Som gammel handelsskoleelev var det nemt for borgmester Steen Wrist at identificere sig med eleverne på IBC’s innovationslinje, der netop har vundet DM og skal videre til EM i Talinn. Han var inviteret på besøg af IBC for at møde eleverne, høre deres ide og ønske dem tillykke med sejren.

Med en bøjle og en kode vil 5 elever fra IBC ændre på problemet med at finde sit tøj i garderoben. De vil udvikle en app, der kan gøre det nemt for besøgende og værter at håndtere en garderobe. Mange har prøvet at miste tøj eller andre genstande, men ved hjælp af ideen fra IBC’s elever kan det undgås. Og den ide satte Fredericias borgmester, Steen Wrist, sig ned for at lytte til i kantinen på byens handelsuddannelse.

– Det er en god ide, den tror jeg i kommer langt med, sagde han. Og så ville han ellers gerne høre alle detaljerne fra udviklingsprojektet, den nyligt overstående konkurrence og hvad fremtiden skal byde på.

Steen Wrist var imponeret over initiativkraften og engagementet hos IBC’s elever (Foto: AVISEN)

Smilene var store hos eleverne, men det var engagementet også. For det er gået op for dem at det kan være en god forretningside. Borgmesteren der både leder en stor kommune med 4000 medarbejdere og sidder i mange bestyrelser, gav gode råd og en klar motivation til holdet, der fortalte om deres overraskelse over at have vundet blandt de mange konkurrende elever ved DM. Wrist var selv aktiv som ung da han var med til at organisere danske handelsskoleelever, så han genfandt tydeligvis sit eget engagement for den dynamik og fremdrift, der ofte præger de handelstuderende.

– Så er det jo nu, mens alle er gode venner, at I skal lave klare og gode aftaler med hinanden, sagde Wrist, da snakken kom til at handle om at eleverne gerne vil lave en rigtig virksomhed og prøve at tjene penge på deres forretningside. Der blev lyttet og nikket hele vejen rundt om bordet, hvor også elevernes underviser, lektor Jørgen Juul, havde svært ved at skjule sin begejstring for holdets succes. Jørgen Juul havde for sjov sagt til eleverne, at de kun skulle blive nummer to, så han ikke fik ødelagt sin sommerferie. Nu kom sejren så hjem til IBC og turen går til Estland:

– Det bliver helt fantastisk, det gør det. Det var kun en joke, men jeg må sige at motivationen er helt i top. Det bliver spændende at se, hvordan det går, siger Juul, mens eleverne griner af ham. Men bag smilene og morskaben er der stor alvor. For der er et klart formål med både forberedelser og konkurrencer. Det skal skærpe elevernes færdigheder og give dem en virkelig oplevelse af at skulle udvikle og kommunikere. Juul forklarer at innovationslinjen er en uddannelseslinje, der har innovation og afsætning som studieretningsfag:

– Det betyder at eleverne har de to fag på det højeste niveau. Allerede i starten af skoleåret begynder vi med at arbejde på en ide, der skal blive til en virksomhed og kunne indgå i den her konkurrencestruktur, der hedder Company Programme. Vi arbejder faseopdelt med idegenering, vurdering og vi laver en forretningsplan. Derudover deltager vi så i konkurrencer. Vi har 8-9 grupper i klassen. Jeg ved af erfaring at det ikke er alle, der går videre. Min tilgang til det er, at jeg så vidt muligt skal blande mig udenom, sætte nogle rammer, hjælpe når eleverne kommer og spørger, men jeg skal ikke blande mig. For så er det ikke deres ide.

Jørgen Juul understreger at hvis ideen skal blive til noget, så skal det komme indefra. Nogle kollegaer blander sig gerne eller tvinger eleverne til at pitche i tide og utide. Men for gruppen der nu har vundet, er det kommet fra dem selv. Derfor fik eleverne også at vide i løbet af konkurrencen, at man kunne høre de fremlagde deres koncept naturligt.

– I mine øjne er det det bedste man kan opnå, når man kan mærke at det er eleverne selv, der driver det fremad. Og at det er dem, der har fuld “credit” for at de har vundet. Jeg er selvfølgelig stolt. For pokker da. Der er ingen tvivl om at jeg er virkelig stolt. Jeg synes det var supergodt gået. Nu skal de så til EM i entrepenørskab den 12.-14. juli.

Eleverne startede konkurrencen i Kolding, og herefter kunne de gå videre til regionsmesterskabet for Region Syddanmark. Her gik 4-5 hold fra IBC videre. Det løb så af stablen i begyndelsen af marts måned. Efter regionsmeskabet var holdet bag garderobe-app’en de eneste fra IBC, der gik videre til Danmarksmesterskaberne, fortæller Julie. Selve bedømmelsen var alsidig, hvor man gik rundt til forskellige sessioner. Til gengæld blev eleverne fra IBC fuldstændig overraskede, da de fik at vide de havde fået førstepladsen.

Foto: AVISEN

– Vi sad bare og slappede af. Og troede egentlig det var overstået. Så vi kunne ikke helt forstå det og kiggede i vildrede på hinanden, siger Johanne. Lukas supplerer og forklarer, at ideen er at gøre det sikkert for forbrugerne at kunne hente deres jakker. Ved at gøre garderobenumre sikre kan man løse et generelt problem med jura, hvor man ikke kan få udleveret en jakke før dagen efter, hvis man har mistet sit nummer:

– Med vores app har man jo altid nummeret på sig, siger Lukas. Han understreger også, at det er en gevinst for virksomhederne, for de kan spare tid på at skulle håndtere de manglende billetter.

Eleverne viser en bølje frem, der symbolisere deres ide. Anna forklarer at ideen går ud på at digitalisere garderobenumre gennem deres app. Den vil starte med at scanne en QR-kode, som man også kan se på bøljen. Så kommer man videre til MobilePay, hvor man så betaler et beløb, og så vil dit garderobenummer ligge inde på din app indtil dem bag disken swiper afleveret igen. Eleverne har også lavet en spørgeundersøgelse på skolen, der viste at antallet af personer som havde prøvet at miste deres tøj i byen var omkring 43%.

– 80% havde oplevet at stå i kø og være irriteret over det med garderobenumre, siger Nikoline.

Den stolthed over elevernes sejr som lektor Jørgen Juul har deles af byens borgmester, Steen Wrist, der hver dag går på arbejde for at finde løsninger til at udvikle den by, som han er valgt til at stå i spidsen for. Det drejer sig ikke bare om at levere velfærden men også om at skabe grobund for nye virksomheder og vækst, der kan skabe arbejdspladser og vækst. Her ser han IBC som en stolt institution i Fredericia, men det er ikke mindst de initiativrige unge, der har hans opmærksomhed. Wrist ser ungdommen som fremtidens arvtagere og nyskabere:

– Det er fem vildt innovative mennesker, der har fået en vildt god ide. Jeg kan kun selv fortælle om, at jeg godt ved hvordan det er ikke at kunne finde den lille billet og så ikke kunne få sin jakke med hjem igen, så turen hjem fra byen bliver våd og kold. Der har de fundet en helt fantastisk løsning på det probem. Nu har de så vundet Danmarksmesterskabet i entrepenørskab, og skal videre til EM i Talinn i Estland. Det er vildt imponerende. Det er sådan nogle unge mennesker her, der skaber fremtidens Danmark. De største succeser i Danmark er startet med at nogle har sat sig ned og fået en god ide. Mange gange unge mennesker. Nogle fandt på at lave legetøj af træ, og nu er det verdens største brand, der hedder LEGO. Nogle fandt ud af hvordan man kunne behandle sukkersyge. Nu hedder det Novo Nordisk og insulin. Man skal starte et sted. Det er den udvikling, der gør Danmark konkurrencedygtig. Det gør at der er smør på brødet til alle vi andre, siger Steen Wrist.

Borgmesteren bliver meget inspireret af snakken med eleverne, og emnet kommer også til at handle om hvordan det er at gå på IBC og innovationslinjen. Her peger Steen Wrist på at både ideerne og måden man griber udvikling og innovation an på i uddannelsessystemet spiller en rolle:

– Jeg vil ønske jer held og lykke med at realisere projektet. Lige nu er det en ide. Men jeg tror på at de har et koncept, de kommer til at rulle ud. Det er vi har en innovationslinje på IBC er centralt. Vi prøver også i folkeskolen at lave lignende linjer, naturligvis på et andet fagligt niveau, men det at vi gerne vil være en uddannelsesby forpligtiger også. Jeg tænker også at det er en af grundene til at I har valgt at gå herude, at der er en sådan innovationslinje.

Foto: AVISEN

– Jeg synes vi skal være stolte i Fredericia, når de unge mennesker vinder med sådan en god ide. Så vi skal heppe og bakke op alt det vi kan, når de skal til Estland og hive medaljen med hjem til Fredericia. Og så er jeg kommet til at love pandekager til dem og deres klasse, siger Wrist.

I juli måned rejser eleverne afsted for at dyste, men de hviler ikke på laurbærerne. Allerede nu er de i fuld gang med at realisere konceptet og etablere en rigtig virksomhed. For de føler sig bekræftiget i at de har fundet på noget godt, både fordi alle siger det til dem, men også på grund af den sejr ved DM, de blev så overraskede over.