Her til aften præsenterede Michelin det nye udvalg af restauranter i Michelin Guide Nordic Countries i koncertsalen i Stavanger. 2022-udgaven af den nordiske Michelin-guide indeholder nu 255 restauranter. Heriblandt 74 stjernerestauranter, 32 Bib Gourmand og 38 restauranter med en Michelin Green Star.

Restaurant Ti Trin Ned fra Fredericias nye bydel, Kanalbyen, beholder sin Michelinstjerne. Det står klart efter aftenens Michelin Guide Nordic show i Stavanger, Norge.

  • 2 nye restauranter får to Michelin-stjerner
  • 11 nye restauranter får en Michelin-stjerne
  • 5 nye restauranter får en Michelin Green Star for deres arbejde med mere bæredygtig gastronomi

Som et bevis på kreativiteten og dynamikken på den kulinariske scene i Norden får 11 nye restauranter en Michelin-stjerne. To restauranter får deres 2. stjerne, hhv. Frederikshøj i Aarhus og Palace i Helsinki.

– Siden lanceringen af den nordiske guide i 2014 er vores inspektører igen og igen blevet imponeret over den kulinariske nytænkning hos de lokale restauranter. Danmark, Sverige, Finland, Norge og Island er destinationer, der lyser op, når det kommer til kokkenes personlighed og mod, og de er i dag internationalt anerkendte gastronomiske trendsættere, siger Gwendal Poullennec, International direktør for Michelin Guiden.

– Ud over en utrolig kreativitet er de nordiske restauranter også en stor inspirationskilde i forhold til at rykke grænserne for mere bæredygtig gastronomi. Det voksende antal Michelin Green Stars i den nordiske guide illustrerer, at en bæredygtig bevidsthed og konkrete handlinger er en del af den daglige filosofi i mange nordiske restauranter, tilføjer han.

Frederikshøj i Aarhus og Palace i Helsinki får to Michelin-stjerner

To restauranter går fra en til to stjerner i 2022-udgaven af den nordiske Michelin-guide. Dermed er der nu 14 to-stjernede restauranter i Norden.

I Aarhus, beliggende i en tidligere embedsbolig til Marselisborg Slot, er Frederikshøj en trendy og luksuriøs restaurant med en flot udsigt over park og hav. Restauranten åbnede i 2009 og fik sin første Michelin-stjerne i 2015 – det år Aarhus kom med i den nordiske guide. Den 2. stjerne til Frederikshøj understreger restaurantens fortsatte udvikling og jagt på perfektion. Det var erfaringer fra nogle af Danmarks fineste restauranter, der gav Wassim Hallal hans store respekt for det klassiske køkken. Og på Frederikshøj udnytter han sin erfaring og personlige, originale tilgang til at lave storslåede, modige og ofte legende retter med en grundlæggende respekt for klassikerne. Og uovertrufne saucer bidrager til retternes raffinement.

I hjertet af Helsinki ligger Palace på 10. etage i en modernistisk bygning, der blev bygget i 1952 til de Olympiske Lege. Og både udsigten over havnen og maden er bemærkelsesværdig. Eero Vottonen og hans team tilbyder en tasting menu med afsæt i sofistikerede, moderne, nordiske opskrifter med et fransk og japansk islæt. De fine ingredienser understreger velbalancerede retter, der præsenteres præcist, raffineret og smukt. Det, at retterne bliver færdiggjort ved bordet af kokkene selv, bidrager til oplevelsen. Den 2. stjerne til Palace er også historisk, da restauranten fik Helsinkis første stjerne tilbage i 1987.

11 nye restauranter får en Michelin-stjerne for første gang

I alt 11 nye restauranter modtager deres 1. stjerne. I Danmark får MOTA i Nykøbing Sjælland og Jatak i København hver en stjerne. MOTA er drevet af kok, Claus Henriksen, der skaber retter baseret på fisk, skaldyr og grøntsager. Hos Jatak orkestrerer kok, Jonathan Tam, et moderne køkken, der kombinerer danske ingredienser i topkvalitet med asiatiske nuancer.

Island får en ny stjernerestaurant, ÓX i Reykjavík. Bag ÓX står de to talentfulde kokke, Thráinn Freyr Vigfússon og Georg Arnar Halldórsson. Her findes Islands bedste råvarer i stærkt personlige retter, som balancerer mellem traditionelle smage og et moderne touch. Hver ret præsenteres personligt af de to kokke ved bordene.

I Finland bliver restaurant Kaskis i Turku landets første stjernerestaurant udenfor Helsinki. Her har kokkene Erik Mansikka og Simo Raisio skabt en tasting menu med karakterfulde smage og farver i fine og delikate kombinationer.

I Norge får fire nye restauranter en Michelin-stjerne. Tre i Oslo, Hot Shop med kok Jo Bøe Klakegg, Hyde med den britiske kok Matthew North og Schlägergården, der er drevet af Bjørn Svensson.

Hot Shop er en imødekommende, lokal bistro med en overraskende tasting menu baseret på sæsonens bedste, lokale råvarer. Hyde er med sin dæmpede belysning, høje musik, afslappede, men livlige atmosfære og supervenlige service det perfekte udgangspunkt for en festlig aften. Maden er karakterfuld og har kant og særligt naturvinene er velvalgte. Schlägergården, der ligger i et afsides 1800-tals stuehus, frembringer sublime lokale råvarer – herunder nogle man selv høster, dyrker og præserverer – som præsenteres i fint tilberedte, smagfulde og modige retter. I Bergen på Norges sydvestkyst får Lysverket en stjerne. Kok, Christopher Haatuft, åbnede restauranten i 2013 i et kunstmuseum. Sæsonbaserede ’korte’ og ’lange’ menuer afspejler Norges store spisekammer og er sammensat af intelligent udførte, velbalancerede og smagfulde retter.

Endelig får Sverige tre nye et-stjernede restauranter. I Stockholm, Nour af kok, Sayan Isaksson, der på original vis hylder sine rødder i en kombination af asiatiske input og svenske ingredienser. Ligeledes i Stockholm ligger Adam / Albin, hvor kokkene Adam Dahlberg og Albin Wessman åbnede for seks år siden. Restauranten tilbyder en yderst personlig oplevelse, hvor de to kokke tilfører et element af teater, når de færdiggør retterne ved bordet og forklarer de originale kreationer. I Rydöbruk ligger restaurant Knystaforsen smukt i et tidligere savværk midt imellem elv og skov. Her er naturen centrum for alt, hvad man gør – fra de fantastiske, lokale ingredienser til den dygtige madlavning, som foregår over åben ild. Kok, Nicolai Tram, serverer sågar én ret udendørs rundt om bålet.

Samlet set byder 2022-udgaven af Michelin Guide Nordic Countries på 56 et-stjernede restauranter.

Fem nye Michelin Green Star-restauranter

Fem nye restauranter får en Michelin Green Star. Dermed er der nu 38 Green Star-restauranter i den nordiske guide – cirka 15% af de i alt 255 restauranter. Det er en af de højeste frekvenser på tværs af alle Michelin Guides i verden og en understregning af, at de nordiske lande lige nu er førende indenfor mere bæredygtig gastronomi.

Ikke alene benytter man lokale, bæredygtige leverandører, arbejder på at minimere madspild og sætter ind for at reducere klimaaftrykket. Restauranterne sætter også bæredygtighed centralt i alt, hvad de gør, og tilbyder gæsterne inspirerende og oplysende kulinariske oplevelser.

De fem nye tilføjelser er: Natura i Helsinki, Finland, DILL i Reykjavík, Island, Jossa Mat & Drikke i Trondheim, Norge, Knystaforsen i Rydöbruk og Oxenstiernan i Stockholm – begge i Sverige.

Fire Michelin Special Awards hylder talentfulde teams og store personligheder

For at fremhæve diversiteten i den gastronomiske verden og ære de, der formår at nå det ypperste niveau af madoplevelser, hylder Michelin Guiden igen i år udvalgte personer.

Michelin Welcome and Service Award, sponsoreret af Ferrari Trento, går til Heidi Bjerkan og holdet på Credo i Trondheim, Norge. I restauranten, der ligger i en tidligere fabrikshal, bliver gæsterne budt varmt velkommen af Heidi Bjerkan og hendes venlige, unge medarbejdere. Konstant tilgængelig og opmærksom på sine gæsters behov. Uanset om det er servering, vin eller en snak med hver enkelt gæst, optræder Heidi naturligt i alle situationer.

Christina Haukka fra restaurant Kaskis i Turku, Finland, modtager Michelin Sommelier Award, i samarbejde med Consorzio Barbera d’Asti. Christina Haukkas afslappede, men yderst opmærksomme tilgang, når hun demonstrerer sin omfattende viden om vin, imponerer Michelins inspektører. Uddannet i Paris og med stor erfaring fra toprestauranter udvider hun konstant sin viden og har en forfriskende, åbenhjertet og nysgerrig tilgang – noget Christinas interesse for sake illustrerer.

Jimmy Øien, chefkok og ejer af restaurant Rest. i Oslo, Norge, modtager Michelin Young Chef Award. Efter sine tidlige år i køkkenet på Palace Grill deltog Jimmy Øien i Bocuse d’Or som en del af Norges kokkelandshold. I 2018 åbnede han sammen med to venner, Rest. – en restaurant med en vision om at udnytte det, mange ville smide væk, og et simpelt mantra: Waste Not, Want Not. Denne særlige tilgang er allerede blevet anerkendt med en Michelin Green Star, og i år har Michelins inspektører valgt at tildele Jimmy, Michelin Young Chef Award, for hans kulinariske evner og ambitiøse vision, som er sjælden for så ung en kok.

Endelig, som en hyldest til hans viden og evner, får Wassim Hallal, kok og ejer af restaurant Frederikshøj i Aarhus, Michelin Chef Mentor Award, præsenteret af Rossini Caviar. Wassim Hallal kom til Danmark i 1985 og efter at have arbejdet på nogle af landets bedste restauranter, etablerede han Frederikshøj i 2009. Gennem årene har han delt ud af sin viden og sine principper til mange unge kokke, som har fået værdifuld øvelse og opbakning. Wassim Hallal har dermed været med til at forme den næste generation af talentfulde, danske kokke.

Fem nye Bib Gourmand-restauranter

Bib Gourmand blev introduceret i 1997 for at fremhæve restauranter, der tilbyder god mad til en skarp pris. I løbet af årene er Bib Gourmand-kategorien vokset, og den er i dag populær blandt madelskere. 2022-udgaven af den nordiske guide byder på fem nye Bib Gourmand-restauranter. Møf i Aarhus og Bjørnekælderen i København, Jossa Mat & Drikke i Trondheim, Norge, Mathias Dahlgren-Matbaren i Stockholm og Ruths i Malmø, Sverige – er nu på listen, der i alt tæller 32 restauranter.

Det samlede udvalg i Michelin Guide Nordic Countries 2022 er tilgængeligt gratis på Michelin Guidens website og app. Ud over restauranter findes også et stor udvalg af de mest interessante og unikke hoteller i Norden og resten af verden. Se mere på Michelin Guidens website eller download de gratis app’s til iOS og Android.

For løbende at dele de bedste oplevelser fra Michelins inspektører med alle madelskere har Michelin Guiden igangsat et nyt initiativ. Hver måned vil nogle af de restauranter, som har imponeret inspektørerne, blive føjet til det samlede udvalg og fremhævet som ”New”. Stjernerestauranter, Bib Gourmands og Green Stars vil fortsat blive uddelt en gang om året. Men madelskere vil kunne dele inspektørernes udvalgte oplevelser løbende – og blandt disse kunne findes de nye stjernerestauranter i 2023.

Samlet overblik: Michelin Guide Nordic Countries 2022

– 255 anbefalede restauranter, herunder:

– 4 tre-stjernede restauranter

– 14 to-stjernede restauranter (2 nye)

– 56 et-stjernede restauranter (11 nye)

– 38 Green Star restauranter (5 nye)

– 32 Bib Gourmand restauranter (5 nye)