Ved kommunalvalget i november blev 18-årig Anna Poulsen Broen valgt til Middelfart Byråd for SF, og det er med store ambitioner for Middelfarts fremtid, at hun nu har taget hul på sin første byrådsperiode. Middelfart skal være en rarere kommune at bo i, forklarer Anne Poulsen Broen.

– Det er helt vildt sjovt først og fremmest, men det er meget hårdt. Jeg har haft det sådan, at jeg genre vil bevise, at jeg kan det her, selvom jeg er ung kvinde uden andet end gymnasiet. Jeg vil gerne bevise, at jeg kan være med på samme niveau som de andre. Men det er fedt at være i gang, og føle at man rent faktisk gør en forskel. Det er jo grunden til, at jeg stillede op. Jeg vil gerne gøre det rarere at være borger i Middelfart. Så det er fedt, at man føler, at ens stemme bliver hørt og anerkendt, siger Anna Poulsen Broen om sine første få uger som folkevalgt politiker.

Rundsavene på albuerne er skiftet til god dialog

Der er stor forskel på den politiske verden Anne Poulsen Broen mødte i valgkampen og den verden, der har mødt hende efter det politiske arbejde er gået i gang.

– Jeg havde min første byrådstale til det første byrådsmøde. Der var meget ros bagefter. Jeg blev ret overrasket over, hvordan det egentlig fungerer. Jeg har hørt mange fordomme om politik, forhandlingsfaserne og mekanismerne. Jeg er måske blevet lidt negativt overrasket. Jeg havde regnet med noget andet. Jeg havde regnet med, at der var mere gang i den, man kommer lige fra en valgkamp med rundsave på albuerne, men her efter valgkampen, skal vi kunne samarbejde. Jeg synes, der er en god tone. Jeg er meget overrasket over, at der her efter forhandlingerne er et fællesskab om at skabe de bedste resultater. Jeg føler, at vi er et byråd. Vi vil jo i bund og grund gerne det samme, det er bare et spørgsmål om vejen derhen vi kan være uenige omkring, siger Anna Poulsen Broen og fortsætter:

– Første gang jeg blev indblandet i politik var i valgkampen. Der er vi ude og markere os, og tale skarpe linjer. Men det at vi nu har en god dialog tror jeg er meget vigtigt for at vi kan gøre en forskel. Vi kommer ingen vegne hvis vi bare synes de andre er dumme. Det er rart for den politiske proces, men også for os der sidder der.

Næstformandspost i klimaudvalg

Selvom hun ikke er den politiker med flest år på bagen har Anna Poulsen Broen alligevel fået en næstformandspost i et udvalg, som hun selv er meget glad for. Det er i Klima, Natur og Genbrugsudvalget.

– Det der skal ske er, at Middelfart rent faktisk skal være en forgangskommune og ikke bare kalde os det. Til vores første møde skulle vi godkende en biodiversitetsstrategi – og de nørder, som jeg synes er et positivt ord, der præsenterede det synes jeg bare var fedt. Det er så godt at vi kan inddrage eksperter, borgere og forvaltningen, for de ved mere om hvad der virker end vi gør, siger Anna Poulsen Broen og fortsætter:

– Jeg vil lægge pres på de politiske beslutninger der handler om hurtigere CO2-neuatralitet, at vi skal være en giftfri kommune – og så skal vi passe på drikkevandet. Klimatopmødet ser godt ud, men vi skal have tallene med. Jeg tror det bliver mere troværdigt, hvis vi helt ærligt kan sige, at vi er den grønneste forgangskommune i landet. Det synes jeg vi i udvalget har et stort ansvar for.

Det var dog ikke nogen selvfølge, at der skulle falde en næstformandspost af til Anna Poulsen Broen, men længere forhandlinger gjorde det muligt for hende at påtage sig en stor del af ansvaret for den bæredygtige linje i Middelfart Kommune.

– Det var meget lange forhandlinger, for til en start stod jeg til ikke at få en post. Men efter gode samtaler med partierne endte jeg med selv at måtte vælge den her post. For det er os unge, der går forrest i klimakampen. Der er ikke mange, der kommunalt har det med som en prioritet. Men det er så vigtigt. Kommunerne kan gøre det meget lettere for borgerne i Middelfart at være grønne. Vi kan gøre det lettere at have en el-bil. Vi kan gøre så meget for folks vaner. Vi har en forpligtelse for de fremtidige generationer. Det er for mig en af de vigtigste problemstillinger de næste fire år, siger Anna Poulsen Broen.

Kultur skaber fællesskaber

Udover en plads i Klima, Natur og Genbrugsudvalget tager Anna Poulsen Broen også plads i Børn, Kultur og Fritidsudvalget. Her vil hun gerne bringe de unge og kulturen tættere sammen, forklarer hun.

– Først og fremmest står vi overfor store udfordringer på det her område. Jeg synes faktisk det ville være federe med et børne- og familieudvalg og et kultur- og fritidsområdet. Vi er pressede på børn, men det gør, at kulturen står i skyggen. For mig er det vigtigt, at vi ikke glemmer det her. For ellers ender vi med børn, der ikke har et forenings- og kulturliv, et fællesskab uden for familien. Så en af mine fineste opgaver er at hjælpe kulturlivet. De unge har haft det vanvittigt svært gennem corona, siger Anna Poulsen Broen og fortsætter:

– Det er vores ansvar som politikere, at to af de hårdest ramte grupper: de unge og kulturlivet, får lov til at blomstre. Det synes jeg er en af mine vigtigste opgaver. Jeg synes på mange måder det er hinandens forudsætninger. Jeg har foreslået et kulturklippekort, dels fordi kultur kan meget, men også for at skabe fællesskab. Kultur skal fællesskab, det skaber glæde og det skaber mere dannelse. Det kan det i hvert fald hvis man spiller det rigtigt. Det kan også være to helt forskellige ting, men det kan helt sikkert gå hånd i hånd og støtte hinanden op.

Middelfart skal være for alle

Når der er valg om fire år er Anna Poulsen Broen ikke bange for at sætte ambitionerne højt. Hun vil gerne kunne måles på sin indsats, ikke blot på et enkelt område, men på en hel række vigtige områder for Middelfart.

– Jeg vil gerne have sat et aftryk på at det helt generelt skal være rarere at være Middelfartborger, uanset alder. Vi skal være mere klimabevidste, vi skal sænke udledningen og vi skal være ægte grønne. Vi skal skabe en ung generation der er klar til verden. Så man skal måle mig på at vi har en ung Middelfart-generation der er grønnere, der trives og der synes det er rart. Man må også måle mig på, at vi har mere diverse kulturinstitutioner. Der skal være kultur for alle, uanset hvad man er til. Det er noget af det vigtigste for mennesker, siger Anne Poulsen Broen.