23-årige Lasse Strüwing Hansen blev i 2013 valgt til byrådet i Fredericia. Det yngste medlem i Fredericias historie. Han sad i byrådet fra 2014 til september 2016, før han rejste til København. I dag bor han på Nørrebro i København. Han læser medieproduktion- og ledelse. Han er ansat i Socialdemokratiet som uddannelseskoordinator for Syddanmark. Til det CV’et hører sig også en post i forretningsudvalget i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og økonomisk næstformand for de Danske Mediestuderende.

Lasse Strüwing Hansen.
Foto: Privat

Han holder ferie i Fredericia i disse dage, men det bliver ikke til meget ferie, fordi han ikke kan lade være med at engagere sig i politik. Derfor skal han i dag gå dør til dør med de socialdemokratiske kandidater. På lørdag er han også i gågaden for at møde vælgerne.

Nørrebro: En hverdag med skud og Politi  

Lasse Strüwing Hansen bor i dag på et 8m2 værelse på Nørrebro, og det at bo på Nørrebro er specielt for tiden. Han kom fra 80m2 på Glentevej i Fredericia til 4.000 kr. om måneden og bor i dag på de 8m2 for 3.500 kr. Velkommen til København.

Hvordan er det at bo i en rød zone som Nørrebro pt.?

”Det er lidt specielt for tiden. Jeg savner de gode relationer fra Fredericia. Selvom man kommer hinanden ved på Nørrebro, har jeg ikke bygget det samme netværk op, som jeg har i Fredericia. Men hvis du mener, skyderi og Politi, så har vi godt nok meget at se til på Nørrebro lige nu,” siger Lasse og fortsætter:

”Der er politibiler over alt. De er sågar på cykelstien, når jeg cykler forbi. Det er også mærkeligt at cykle, hvor der er skudt dagen før. Der blev også affyret 16 skud ved Den Røde Plads, 300 meter fra, hvor jeg bor. Jeg føler mig dog ikke skræmt. Jeg har følt mig utryg en enkelt gang, men det er så underligt, at jeg tror ikke, at man kan forholde sig til det. Det er forfærdeligt, at vi kan nå dertil, hvor en 16-årige kan blive slået ihjel, og jeg bor sgu selv i skudzonen. Jeg har LTF på den ene side og HA på den anden.”

”Lige nu er der så stor fokus på Politiet på Nørrebro, at man glemmer at se rundt omkring. Der kan snart ikke være mere politi. Politiet er på min cykelsti, helikopterne flyver over mit hoved, når jeg går ud. Politiets berømte rugbrødsvogne er altid 24/7 på Nørrebro, så der kan ikke komme mere politi.  Det kunne være, at man kunne se andre steder hen og stoppe konflikterne, inden de lander på Nørrebro. Vi skal se det mere bredt. Politikere har en tendens til at handle i nuet. Det kan være farligt”, mener Lasse Strüwing Hansen.

Lasse Strüwing Hansen på Socialdemokratiets talerstol ved kongressen 2016.
Foto: Jakob Esmann.

Drømmer om Folketinget

Lasse Strüwing Hansen tager en sluk af sin sorte kaffe. ”Jeg vil være folketingskandidat. Det har jeg i maven. Det drømmer jeg om, og det arbejder jeg målrettet efter,” fortæller Lasse.

”Jeg elsker Fredericia. Jeg er glad for de ting, vi har besluttet. Det er byen, som har tændt den gnist i mig. Jeg går ofte i Fredericia-mode og fortæller om herlighederne, når jeg møder andre mennesker, der spørger, hvor jeg kommer fra. Det er specielt at komme hjem. Jeg tænker tit. Jeg sad i det lokale og besluttede noget. Nu er det blevet til virkelighed. Det er fedt at se, at resultaterne af mødet med mennesker, kan føre til beslutninger”.

”Jeg bliver meget rørt af det på en eller anden måde. Jeg føler, at jeg som menneske får lov til at sætte mit præg på noget, sætte mit fodaftryk. I kommunalpolitik får man at vide, hvis man har gjort forkert, omvendt ser man også sine resultater med det samme. Afregningen ved vælgerne ses med det samme, hvis man har gjort noget godt eller skidt. Det kan jeg faktisk godt lide.”

Mor, far og Syddanmark besøges tit

Jeg er tit i Fredericia og Syddanmark generelt i forbindelse med mit arbejde. ”Det er lækkert at være hjemme ved mor og far. Det er afslappende. Der sker ikke så meget. Det kan jeg godt lide”, fortæller den unge socialdemokrat og fortsætter:

”Derudover holder jeg oplæg omkring lokalpolitik og sociale medier. Jeg rejser meget rundt i Danmark og møder mange mennesker. Jeg oplever forskelligheder. Jeg er glad for at være jyde, fordi jeg synes, at der er stor forskel på, hvordan man er som person. I København flipper man ud, hvis en togtur tager mere end 30 minutter. Jeg brugte 45 minutter om morgenen i bussen, da jeg skulle møde på Fredericia Gymnasium. Nu kører bussen, hvert tredje minut foran min gadedør.”

”Jeg har fået meget ydmyghed med fra Jylland. Det tror jeg er sundt. Jeg kan mærke det, når jeg rejser rundt i landet. Det at komme fra provinsen og andre mindre byer kontra storbyen gør noget ved mennesker. Jeg kan godt forstå, at der stemmes så forskelligt. Der er forskellige dagsordner og forskellige bekymringer. De fleste politikere lytter bare til københavnerne. En af de dagsordner, som jeg gerne vil ændre er uddannelsesområdet. Alt for mange vælger uddannelse efter, hvor de vil bo, og ikke efter, hvilken uddannelse de finder spændende. Det skal vi ændre og så skal vi også sørge for, at uddannelserne kan læses mange steder i landet.”

Politikere er også mennesker – og det skal vi turde vise

Lasse Strüwing Hansen oplevede, at han lavede om på sig selv og viste kun det perfekte billede af sig selv. Det vil han ændre på.

”Jeg har oplevet så meget, at jeg selv har ændret mig og tænkt på at virke som en politiker. Tænkt over hvordan, jeg vil vise mig selv. Så har jeg glemt mig selv, som person. Jeg vil gerne vise, at politikere faktisk ofrer sig meget, for det de brænder for. For at hjælpe mennesker, men desværre får de ofte kastet smuds i hovedet. Sådan er det, men vi skal turde vise os selv som mennesker”.

Velfærd skal tilbage på dagsorden

Lasse Strüwing Hansen tænker på de traditionelle socialdemokratiske kerneværdier, og her vender han tilbage gang på gang.

”Rent politisk vil jeg bekæmpe uligheden i samfundet. Den steg også under den socialdemokraratiske regering. Det er jeg ked af, og det skal stoppe. Jeg ser ikke kun ulighed som økonomisk lighed. Jeg ser også social lighed på måden, vi ser mennesker på. Et andet emne, som jeg ikke forstå, fylder mere, er sygehus- og sundhedsdebatten. I dag fylder udlændingedebatten det hele. Det er sgu ærgerligt, når vi har så meget mere på dagsorden. Jeg ved godt, at vi ikke har knækket den dagsorden endnu, men vi må ikke klemme velfærden, som gjorde Danmark til det, Danmark er i dag.”

Vil du være folketingskandidat i Fredericia?

”Det vil jeg være stolt af, men vi har en kandidat i Fredericia lige nu. Fredericia er et fantastisk sted, så hvis det var her, jeg blev kandidat i fremtiden, vil det være fantastisk og jeg vil være meget stolt, men lige nu drømmer jeg om Folketinget og resten er op til partiforeninger i Danmark, hvem som måtte have lyst til at bruge mig. Jeg er i alt fald klar.”