Peter Kaae Holm, der er politisk ansvarlig for 3Fs EU-indsats, ønsker, at Kommissionsformand Ursula von der Leyen i sin ”State of the European Union”-tale i morgen den 15. september lægger vægt på et mere fair europæisk arbejdsmarked:

– Når Kommissionsformanden taler om de store investeringer i den grønne og digitale omstilling håber vi, at hun husker det vigtige behov for også at sikre en socialt bæredygtig omstilling og udvikling.

– 3F har her tre konkrete forslag, der kan bidrage til et mere fair arbejdsmarked, bl.a. ved at vi får bedre værktøjer til indsatsen imod social dumping:

– 1. Vi har brug for et europæisk ID-kort til vandrende arbejdstagere i indsatsen for at håndhæve ordentlige løn- og arbejdsvilkår, eksempelvis når Arbejdstilsynet og fagforeninger er på arbejdspladsbesøg, og så arbejdstagerne kender deres egne rettigheder og vilkår.

– 2. I kampen for bedre vilkår for bl.a. platformsarbejdere vil et bredt og entydigt europæisk arbejdstagerbegreb være effektivt, ligesom platformsarbejdere i udgangspunktet skal regnes som ansatte frem for selvstændige. Hermed undgår vi, at lønmodtagere fejlagtigt klassificeres som selvstændige uden lønmodtagerrettigheder.

– 3. Og så bør Ursula von der Leyen droppe forslaget om en europæisk mindsteløn, som mange lande og arbejdsmarkedsparter, bl.a. i de nordiske lande, er imod. I stedet kigger vi gerne på, hvordan man på anden vis kan understøtte nationale kollektive arbejdsmarkedsmodeller, siger Peter Kaae Holm.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her