Nyt skadedyr på vej til Danmark

0
915
Genstridige skægkræ er kommet til Danmark

Det såkaldte skægkræ, som er en større og mere genstridig slags sølvfisk, er kommet til Danmark. Insektet formerer sig hurtigt og går i vores madvarer.

Et nyt skadedyr er kommet til Danmark. Navnet er skægkræ – eller Ctenolepisma longicaudata – og det er i familie med sølvfisk, men noget mere besværligt at komme til livs.

Insektet er vokset hastigt frem i Norge de seneste 5-6 år og ser nu ud til at fortsætte ekspansionen i nabolandet Danmark.

”Vi har fået de første henvendelser både fra private og fra et museum, der er angrebet af, hvad der har vist sig at være skægkræ. En del flere har givetvis skægkræ uden endnu at vide det. De tror måske, der er tale om almindelige sølvfisk, men undrer sig over, at der er så mange, at de ikke forsvinder, og at insekterne for eksempel pludselig er i madvarer,” siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Der er konstateret skægkræ både i Jylland og på Sjælland.

Sæt tidligt ind med behandlingen
Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk, for skægkræene formerer sig i hobetal, når de først er rykket ind, og de kan være svære at få bugt med. For at behandle skægkræene er man nødt til at lokke dem frem med noget proteinrigt mel, de godt kan lide, og herpå fange dem i for eksempel en limfælde. Derfor er det en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

”Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle,” siger Claus Schultz fra Rentokil.

Man ved ikke præcis, hvordan skægkræet spreder dig fra et område til et andet, men det sker formentlig med tømmer, møbler og andre genstande, de skæggede dyr kan gemme sig i.

Hvis man har mistanke om at have fået besøg af skægkræ i hjemmet eller på arbejdspladsen, kan man kontakte en skadedyrsbekæmper, der ved at kigge på et foto kan bestemme, om der er tale om skægkræ eller ej.

Skægkræ vs sølvfisk

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 cm plus haletråde og antenner

  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop
  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk

  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet

  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med

https://fairbillet.dk/t252/Kvindeaften%20med%20Raz%20fra%20RAZspa
Foredrag med skønhedsguruen Raz fra RAZspa, der lige nu også er aktuel i Beauty Bosserne.