Middelfart Museum: Oplev julens forskellige dufte og traditioner

0
226
middelfart museum
Middelfart Museum. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN

Julens forskellige dufte kan du opleve på Middelfart Museum. Middelfart AVISEN vælger at besøge museet for at få oplevet de forskellige juledufte og traditioner. 

Lav lidt sjov på Middelfart Museum. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN 

Det er hyggeligt og inspirerende. På Middelfart Museum kan du opleve julens forskellige dufte. I det man træder ind på museet, og ind til udstilling af julens dufte, bliver du grebet af julestemningen. Jule musikken i baggrunden spilles, ikke nok med alle de dufte du kan dufte dig frem til, så får du en hel historie med bagved de forskellige juletraditioner. 

Bevæger mig rundt til udstillingen, for hver historie jeg kommer hen til bliver det mere og mere spændende. Der er 10 forskellige historier bagved de forskellige juletraditioner og julens dufte. 

Det starter selvfølgelig ved duften af julens blomster. Blomster en en fin gestus i juletiden, som man giver til sin familie eller venner. Så skal man ikke gå og undre sig over hvorfor blomsterhandleren har travlt, det er fordi december måned for alle de forskellige blomsterhandlere er mest travle måneder.

Duften af julens blomster. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN. 

Hvad er det mest traditionelle end julemaden og julekager. Jeg kommer over til udstillingen hvor du får historien bag julemaden, og julekager. 
Duften af julemad kender alle til, når flæskesteg, gås, eller andesteg bliver serveret med sovs, rødkål og kartofler samt brune kartofler. Afslutningen på aften risengrød, men det vises at risengrøden er nu blevet erstattet med Ris á l’amande. De traditionelle og ældste kager er pebernødder og brunkager, som også bringer duften af julen frem i december måned. 

Duften af julemad. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN
Duften af julens kager. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN. 

Jeg går rundt, og får øje på små sorte poser hvor du kan dufte dem frem til de forskellige ting som er i posen. Jeg går forbi, og min lugtesans fanger duften af kanel, ud af posen finder jeg også kanelstænger. Det er duften af kanel som gør julen også lidt ekstra, risengrød med kanel og smør – mums! 

Hvad dufter det af? Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN. 

Efter min sanseoplevelse bevæger jeg mig over til noget endnu mere traditionelt som måske mange kender til. Julekort hvor man får taget et familie billede iklædt noget fint tøj eller får taget nogle sjove billeder som laves om til julekort. 

Ta’ et julebillede. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN. 

Ta’ på juleoplevelse og blev endnu mere inspireret af de forskellige traditioner og oplev duften af julen. Jeg kommer i snak med nogle besøgende som har første gang er på besøg hos Middelfart Museum. 

Jeg tillader mig og spørge ind til deres besøg, og hvad de forventer af besøget. 

”Vi har nu fået planlagt turen, mig, min søn og mit barnebarn. Vi kunne endelig finde tid til at besøge museet. Vi kan godt lide at opleve forskellige ting med hinanden. Vi har hørt om peberkagebyen og duften af julen så vi vil godt se alt her på museet. Vi tror det bliver en rigtig hyggelig dag. December måned er bare en dejlig hyggelig måned”, fortæller Vibeke med kæmpe smil på læben.

Årets julekort. Foto: Sabina Mehic, Middelfart AVISEN

Inden jeg forlader musret, smager jeg lige på deres lækre brunkager. Tak fordi jeg måtte besøge jer, og tak for lækre brunkager! 

annonce

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here