Mary Fondens særlige donation går til kvindekrisecenter i Afghanistan

0
230
Foto: Unicef, Børnens dag

På en hemmelig adresse i Kabul bor knap 70 kvinder og børn. De er flygtet fra brutal vold og lever afskåret fra omverdenen på grund af risikoen for at blive dræbt af deres familier. Mary Akrami er kvinden bag kvindekrisecenteret, der er et af de få steder, hvor afghanske kvinder kan søge sikkerhed. Mary Fondens særlige donation på 50.000 USD går i 2018 til krisecenteret.

Fatima var kun fem år gammel, da hendes far solgte hende til en ældre, handicappet mand for omkring 24.000 kroner. Og da hun fyldte 12 år, blev hun afleveret hjemme hos den døvstumme mand.

I to år blev hun banket og mishandlet. Indtil hun tog mod til sig og flygtede. Ud i uvisheden. Fatima var heldig at ende på krisecenteret i Kabul. Havde hendes familie fundet hende, havde hun været død.

Sådan fortalte forfatter og journalist Simi Jan på Børnenes Dag i november 2018. Blandt tilhørerne sad H.K.H. Kronprinsessen, der er dybt engageret i den globale kamp for kvinders rettigheder, og som gennem Mary Fonden arbejder målrettet med at bekæmpe vold i hjemmet.

Efter Simi Jans beskrivelse af de barske kvindeskæbner og krisecenterets svære økonomiske vilkår gik Mary Fonden i dialog med bl.a. den danske ambassade i Kabul, UN Women og Danner for at undersøge krisecenterets arbejde. Tilbagemeldingerne var meget positive, og det gjorde det let at vælge modtageren af Mary Fondens særlige donation 2018:

“Kvinders rettigheder i Afghanistan er under pres på mange niveauer. De afghanske kvinder kæmper med ødelæggende og stærke sociale normer, som gør dem meget udsatte. Mary Akrami har viet sit liv til at hjælpe kvinderne og deres børn og er en stærk talskvinde i kampen for at ændre forholdene for kvinder i Afghanistan. Det kræver stort mod og har samtidig gjort hende til et mål for dem, der ikke ønsker forandring. Med Mary Fondens særlige donation ønsker vi at støtte op om hendes imponerende og store arbejde,” begrunder H.K.H. Kronprinsessen.  

Foto: Unicef, Børnenes dag. Simi Jan

Kvindekrisecenteret er en del af det uafhængige Afghan Women Skills Development Center og blev etableret i 2003 af Mary Akrami som landets første kvindekrisecenter. De knap 70 kvinder og børn, der lige nu bor på krisecenteret, er i sikkerhed, men er samtidig mærket psykisk og fysisk af deres voldsomme oplevelser. Af frygt for deres liv forlader de ikke centeret, men bruger tiden på at komme sig og genfinde troen på et liv uden vold.

“Jeg er dybt taknemmelig og meget glad for den flotte donation. Den betyder utrolig meget, fordi den giver mig en følelse af, at jeg ikke står alene. Krisecentrene er truet, fordi der er mange kræfter, der ønsker dem lukket. Men jeg vil fortsætte kampen, det er min mission i livet.  Jeg kæmper for mine medsøstres basale rettigheder som skolegang, adgang til læge og retten over egen krop. At de ikke bliver behandlet som en mands ejendom, men som ligeværdige individer. Denne donation vil blive brugt på uddannelse, lægehjælp, juridisk bistand og øget sikkerhed. Med flere penge kan jeg også lukke flere ind på krisecenteret, og det betyder alverden for kvinder i livsfare,” udtaler initiativtager og leder Mary Akrami fra Kabul.

Hvert år uddeler Kronprinsessen Mary Fondens særlige donation til et projekt eller en organisation, som har vist særligt potentiale.

For yderligere information
Heidi Krumhardt Mortensen, kommunikationschef, Mary Fonden, tlf.: 30 25 30 53.

Mary Fondens særlige donation er tidligere gået til bl.a.:

Bydelsmødre, Fonden for Socialt Ansvar (250.000 kr.)
Dansk Flygtningehjælps arbejde i nærområderne (250.000 kr.)
Women Deliver-stipendiater til 14 unge ledere (250.000 kr.)
Brothers For Life, Sydafrika (250.000 kr.)
Fórum Mulher, Mozambique (250.000 kr.)
Orchid Project (50.000 kr.). “Afrika Nu”-indsamlingen (200.000 kr.)
Maternity Worldwide, Etiopien (250.000 kr.)

Fakta om kvinders rettigheder i Afghanistan

 • I den afghanske forfatning, der blev indført i 2004, står der: 
  “Enhver form for diskrimination eller privilegier mellem Afghanistans borgere er forbudt. Afghanistans borgere har – hvad enten de er mænd eller kvinder – lighed for lovet”. Artikel 22 i Den Afghanske Forfatning. 
 • Mange områder af Afghanistan er uagtet forfatningen styret af stærke traditionsbundne stammeledere og religiøse/kulturelle traditioner, der hindrer ligestilling. Mange afghanere opfatter således stadig traditioner og den religiøse lovgivning som overlegen i forhold til den juridiske lovgivning. Kilde: Human Rights Watch
 • Kun en brøkdel af de faktiske voldssager mod kvinder i Afghanistan registreres. Kilde: Human Rights Watch
 • Flertallet af voldssagerne forsøges løst ved mægling pga. pres fra familie og retsvæsen. Mægling fratager kvinderne adgang til domstolene og hindrer sikring af grundlæggende rettigheder. 
  Kilde: FN-rapporten “Injustice and Impunity: Mediation of Criminal Offences of Violence against Women”, 2018.
 • Det skønnes, at 87 % af kvinderne i Afghanistan oplever fysisk, seksuel eller psykisk vold i løbet af deres liv. Kilde: UN Women
 • Frem til 1970’erne gennemgik Afghanistan stabil fremgang med hensyn til kvinders rettigheder. Kilde: Amnesty International
 • 27,7 % af parlamentsmedlemmerne i Afghanistan er kvinder. 
  Kilde: UN Women

Afghan Women Skills Development Center

·         Knap 70 kvinder og børn bor i øjeblikket på kvindekrisecenteret.

·         Krisecenteret åbnede i 2003, og siden har minimum 3.500 kvinder boet i kortere eller længere tid på den hemmelige adresse.

·         Centeret har desuden hjulpet tusindvis af piger, der ikke har boet på krisecenteret, med fx økonomisk og juridisk støtte.

·         Mary Akrami har taget initiativ til krisecenteret og været leder af det siden etableringen.

Læs mere om Afghan Women Skills Development Center påhttp://www.awsdc.org.af/

Læs mere om Mary Fonden på www.maryfonden.dk.

https://www.facebook.com/mrhoejer/
AnnonceEFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here