Johannes Lundsfryd: Vi er en kommune på vej frem, men mere arbejde er forude

0
238
Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Middelfart AVISEN

Middelfart AVISEN havde sat byens borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, i stævne til en snak om hans mål for Middelfart i 2019.

Johannes og jeg havde aftalt at mødes på det nye, flotte Middelfart Rådhus. Johannes tager imod mig i indgangen, og straks fortæller han om hvor bæredygtigt rådhuset er – og netop bæredygtighed er en vigtig sag her i Middelfart.

Men det er ikke der vi starter samtalen, for Middelfart oplever stor fremgang – men Johannes mener at have løsningen til at fastholde de gode resultater, og måske endda skabe bedre resultater.

Øget samspil i Middelfart Kommune

“Vi arbejder på at skabe et øget samspil mellem erhverv, turisme, kultur og hele handelslivet. Der er fælles interesser der smelter mere og mere sammen”, fortæller Johannes Lundsfryd Jensen og fortsætter:

“Eksempelvis er Interacoustics er afhængige af kvalificerede medarbejdere. De har et tæt samarbejde med universiteterne, men hvis ikke de flytter hertil, så vælger de jobbet i den by de bor i, hvis et tilsvarende Job dukker op. Hvis virksomhederne skal holde på folk, så skal de flytte hertil og få rødder her i området”.

“De erhvervspolitiske opgaver bliver udvikling af aktivitet, både på hvordan det er attraktivt at bo i landsbyerne omkring, og også her midt i Middelfart. Erhvervslivet har stor interesse i det. Det samme for handelslivet, i en tid hvor flere og flere handler på nettet, så bliver detailhandlen presset. Det at have et rigt handelsliv handler også om et attraktivt sted at bo. Vi vil gerne have flere til at bo i bykernen – og det giver flere medarbejdere”, forklarer Johannes.

“Turistdelen kan understøtte handlen. Det hele hænger sammen for at styrke hinanden. Når der flytter flere til giver det flere skatteindtægter og dermed bedre velfærd. Det gør, at vi lige nu er i dialog om hvordan vi kan styrke samarbejdet og skabe mere værdi”, fortsætter Borgmesteren.

“Når vi har klimafolkemøde, hvordan kan vi så skabe mere værdi for handelslivet? Her kan man rykke grønne og bæredygtige varer frem, holde temaet, så det giver mening. Når Connie Hedegaard, der er klimaambassadør i Middelfart Kommune er på besøg, så skal vi have hende ud til de virksomheder der arbejder med grøn omstilling. Der er så mange uudnyttede synergier”, siger Johannes Lundsfryd.

“Jeg tænker det er et godt tidspunkt at gøre det på. Vi har turisme i vækst, vi har mere en 500.000 overnatninger om året, der er vi de største på Fyn”, lyder det videre.

“Befolkningstallet rykker sig. I en del år har vi ligget på nettotilflytning på omkring 100, men i 2018 var den på 358 nye borgere. Der er vækst i hele Middelfart Kommune. Det der trækker mest er byerne: Strib og Middelfart. Vi har 140 almene boliger under opførelse i hele kommunen. Der er i alt 600 lejligheder under opførsel – og så bliver der solgt mange byggegrunde. Befolkningsudviklingen går virkelig godt”, fortæller Johannes Lundsfryd.

Beskæftigelsen er i fremgang

“Den private beskæftigelse går også godt. Vi har oplevet den næststørste vækst i Region Syddanmark, kun overgået af Billund. Det går meget godt i Middelfart”, siger Lundsfryd til Middelfart AVISEN.

“Der kommer 400 statslige arbejdspladser med hovedkontoret for Gældsstyrelsens indtog i Middelfart. Det giver kraft, power og tilflytning. Region Syddanmark har købt bygningerne til et udvidet behandlingshjem. Det går godt på den front; men der skylder vi nok beliggenheden en tak”, fortæller Johannes og fortsætter:

“Vi har arbejdskraftopland der er langt større end eksempelvis Odense. Så lige nu er der fuld blus på lampen. Det er sjovt at være borgmester når det går sådan”.

Med udflytningen af arbejdspladser følger også det Johannes kalder for en rigtig god historie. De første jobopslag lød på 50 medarbejdere, og det var selvfølgelig kvalificerede medarbejdere man var på jagt efter. Jobcentret i Middelfart gennemgik alle kommunens ledige i jagten på kvalificerede medarbejdere, men der var ikke helt nok. Derfor tog de fat i jobcentrene i de omkringliggende kommuner, de lavede et samarbejde med IBC om en særlig uddannelse – og det førte til, at der var 600 ansøgninger til de 50 stillinger. Ansøgerne var så kvalificerede, at de endte med at ansætte 100 i første omgang.

“Vi må hjælpe hinanden på tværs af kommunerne, det er på den måde vi skaber de bedste resultater”, siger Johannes Lundsfryd til Middelfart AVISEN.


Mere borgerinddragelse

“Vi vil formulere en ny måde at drive politik på. Vi skal have en tættere og tidligere involvering af borgere. Når jeg taler med borgerne er det tit: Jer oppe på kommunen. Men kommunen er alle os der bor her. Jeg ser det som et fælles ansvar at udvikle byen”, siger Johannes Lundsfryd. “Det gælder også om at involvere så mange folk der har stor viden som muligt. Vi har eksperimenteret under den nye Lillebæltsbro, hvor vi lavede et udvalg bestående af politikere, administrationsfolk og borgere”, fortæller han og fortsætter:

“Det eneste vi gjorde var at sætte en retning, det skulle være rekreativ skov, derfra bar der frit slag. Alle var med til at bidrage, så vi nu har det skønneste område”.

Bæredygtig byudvikling og grøn omstilling

“Vi skal arbejde med en overskrift der hedder bæredygtig byudvikling i alle lokalsamfund. Vi vil skabe udviklingsplaner for hvert eneste lokalsamfund. Hvad er det særlige ved dette lokalsamfund og hvordan kan vi udvikle dette? Det bliver kernen i vores arbejde”, fortæller Johannes.

“Så er der hele det grønne område. Her har vi i Middelfart arbejdet hårdt, målrettet og systematisk siden kommunesammenlægningen. Udviklingsstrategien er baseret på, at vi ikke vil lave abstrakte målsætninger – for det kan alle. Det vanskelige er at finde løsninger, og det er vores mål”, forklarer Borgmesteren.

“Vi har defineret en strategi om at være et klimalaboratiorium, vi skal prøve en række forskellige tiltag. Vi har satset på vedvarende energi og opnået store energibesparelser. Vi har halveret forbruget i gadelys og varmeforbrug i kommunale bygninger. Det er tilmed en fornuftig økonomisk forretning”, fortsætter han med et lille grin.

Velfærdstjek

Det sidste punkt Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen vil fremhæve er det fortstående velfærdstjek i kommunen.

“Vi har sat gang i at lave et velfærdstjek af kernevelfærden. Hvordan får vi mest ud af de penge vi allerede bruger? Jobcentret er gået sammen med designskolen om mødet mellem jobcenter og borger. Hvordan laver vi et møde-setup der bliver bedre til at afvikle det? Den slags ting kan man altid øve sig på og blive bedre til”, slutter Borgmesteren.