De maritime nyttehaver kommer til Middelfart

0
89

Middelfart Kommune, Naturpark Lillebælt og Havhøst inviterer på tirsdag 8/10 på en ganske særlig eftermiddag, hvor store som små ved selvsyn kan sanse, opleve, se og smage på den forunderlige rigdom, der venter lige under havoverfladen. Målet er at skabe større forståelse for, hvordan blå økosystemer og marine ressourcer kan afhjælpe klima- og miljøproblematikker, bl.a. ved at dyrke bæredygtige afgrøder som fx blåmuslinger, østers og tang.

“Naturpark Lillebælt har ikke bare potentiale til at dyrke velsmagende blåmuslinger – en maritim nyttehave i Middelfart kan også binde folk sammen og danne en social ramme. Jeg håber, at foreningen kan bidrage til at sætte fokus på vores hav, og hvordan vi som mennesker bruger og passer på vores fælles natur. Vi har brug for et hav i balance så vi efterlader noget til næste generation. Dyrkning af blåmuslinger og tang kan måske være et af virkemidlerne til at et bedre havmiljø,” siger Merete Nørgaard fra Naturpark Lillebælt.

Naturpark Lillebælt er en del af det landsdækkende netværk Havhøst, der med støtte fra VELUX FONDEN, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden arbejder for at skabe større forståelse for blå økosystemer og marine ressourcer, bl.a. ved at dyrke og nyde de mest bæredygtige afgrøder, der findes i dette land, nemlig blåmuslinger, østers og tang. Det sker bl.a. gennem et ambitiøst efterårsprogram med intet mindre end 13 maritime events.

Hvor og hvornår: “Smag på Lillebælt og bliv havbonde”, tirsdag den 8. oktober kl. 17.00 – 19.00, Grimmermosehuset, Kongebrovej 68, 5500 Middelfart.

Program
Kl.17.00 Velkomst 

Kl. 17.05 Bodil fra Havhøst fortæller historien om Havhøst, hvordan dyrker man i maritime nyttehaver (Bodil har grej med), hvordan man kommer i gang som forening. 

Kl. 17.30 Bernt fra Kerteminde fortæller om deres erfaringer og hvordan en forening startes.

Kl. 17.45 Spørgsmål og det videre forløb v. Middelfart Kommune/Naturpark Lillebælt.

Kl. 18.00 Vi går ud og spiser dampede muslinger, syltet tang m.v.

Landsdækkende bevægelse af havbønder

“Der findes i dag omkring 500 havbønder, som dyrker maritime nyttehaver langs de danske kyster, og der kommer hele tiden flere til. Siden vi i 2011 begyndte at arbejde fokuseret med maritime nyttehaver, er der sket et markant skifte i opmærksomheden og interessen for klima- og miljøudfordringer – og dermed også for livet som havbonde. Det gælder både helt almindelige mennesker som du og jeg, men også fra politisk side, og fra folkeskolerne, der efterspørger maritim undervisning. De seneste år har vi fx haft 4.000 skoleelever ude til undervisning på forskellige dyrkningsplatforme,” uddyber Joachim Hjerl, stifter af Havhøst.

Havhøst begyndte for otte år siden under navnet “Maritime Nyttehaver” som en blåudgave af urban farming i København. I dag er organisationen vokset til en landsdækkende enhed, der beskæftiger 3 årsværk og pt har 6 maritime nyttehaver med en aktiv dyrkningspraksis, herunder i Aalborg, Kerteminde og Ebeltoft. Dertil kommer 2 steder i landet, der nyligt har etableret foreninger og er på vej i vandet med dyrkningsanlæg. Udviklingen er hjulpet godt på vej af bl.a. støtte fra VELUX FONDEN, der har været med til at løfte de maritime nyttehaver fra lokale initiativer til en landsdækkende bevægelse.

“Mange glemmer, at livet og økosystemet under havoverfladen og langs kysterne er en vigtig del af vores natur, som vi skal værdsætte og værne om. Havhøst er et unikt netværk af ildsjæle, som alle brænder for at skabe opmærksomhed omkring de mange potentialer, havet rummer – og den betydning et sundt havmiljø har,” forklarer Mikkel Klougart, programchef for VELUX FONDENs miljøprogram om fondens engagement.

Læs mere om Havhøsts arbejde med maritime nyttehaver på www.havhøst.dk og se hele programmet på www.havhøst.dk/begivenheder

https://www.fredericiateater.dk/poe/