Danmark bragede Sverige tilbage over Øresund og er i VM-semifinalen

0
212
håndbold
Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Danmark er i VM-semifinalen. Det står klart, efter danskerne i en kogende kulisse i Jyske Bank Boxen vandt med 30-26, og samtidig sendte Sverige ud af spillet om de sjove placeringer.

Der blev ingen nåde vist til hinsidan. Jyske Bank Boxen var på sit kogepunkt fra start, og overgik Norge-kampen, og stemningen blev ikke mindre intens af, at Sveriges forsvarsstyrmand Marx Darj fik en to minutters udvisning allerede i det første angreb.

Fredericia Håndboldklub havde to sponsorbusser afsted til kampen. Her ses forretningsfører i Jysk Servvice ApS, Frank Jensen, med sin søn Thor. Foto: Matthias Niels Runge Madsen

Nikolaj Øris var på pletten fra start, og han blev spillet fri til at gå på kant af det svenske forsvar, men i den anden ende gentog Lukas Nilsson kunsten, der tiltvang sig et straffekast. Niklas Landin pillede Niclas Ekbergs forsøg, men Ekberg var først over returen og udlignede.

Fem minutter inde i kampen var Øris stadig den eneste danske målscorer. Venstrehåndsskytten bragte Danmark på 3-2, men Henrik Møllgaard fik en udvisning for en hård tackling og svenskerne fik igen chancen for at udligne, men udnyttede den ikke. I stedet bragte Magnus Landin, efter en hektisk periode, danskerne foran med 4-2 og i den anden ende stjal storebror Niklas overskrifterne. Den danske keeper lagde fantastisk ud i målet, og kom med store appeller ud mod Jyske Bank Boxen, der blev revet med.

Danmark tabte i EM-semifinalen i 2018 til Sverige. Der var den onde danske ånd Andreas Palicka, og han begyndte efter en lidt skidt indledning at vågne op til dåd for alvor. Danmark røg ind i en scoringskrise, efter der blev brændt frie chancer på stribe. Stillingen var derfor 5-6 til Sverige efter 15 minutter, og det fik landstræner Nikolaj Jacobsen til at forlange timeout. 

Sverige bragte sig på 5-7, men et mål på gennembrud, en redning af Niklas Landin og et brag af Mikkel Hansen bragte Danmark på 7-7, men danskerne fungerede ikke angrebsmæssigt.

De danske fans modtog Nikolaj Markussen med hyldest. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

De svenske gæster kom foran 9-12, og det fik den konsekvens, at en ikke særlig godt Mikkel Hansen blev pillet ud til fordel for Nikolaj Markussen, der fik et brag af en velkomst i Jyske Bank Boxen.

De danske tropper fik reduceret til 11-12, og få sekunder før pausesignalet lød fik Henrik toft udlignet til 13-13.

Sverige lagde anden halvleg ud med at komme foran 13-15, men et par hurtige danske scoringer bragte balance i regnskabet. Mads Mensah bankede bolden i mål til 16-16, og fik Boxen helt op at køre.

En svensk udvisning og en skarp aflevering fra Mikkel Hansen til Rasmus Lauge bragte Danmark i front for første gang siden stillingen 5-4. 19-18 var stillingen 39 minutter inde i kampen, og danskerne fortsatte opturen. Mikkel Hansen gjorde det til 20-18 på et straffekast, og tog revanche for det brændte forsøg i første halvleg.

Der var spænding for alle pengene for tilskuerne. Foto: Matthias Niels runge Madsen

I den anden ende tilkæmpede Sverige sig også et straffekast. Jannick Green blev skiftet ind i det danske mål, men Jerry Tollbring misbrugte forsøget fra de syv meter.

Danskerne havde fået tilkæmpet sig momentum, og med et kvarter igen var den danske føring oppe på 23-20, hvilket fik den svenske landstræner, Kristján Andrésson, til at forlange timeout.

Svenskerne kom sig ikke over den danske føring. Niklas Landin fandt storspillet frem i målet, og blev hyldet af publikum, der kune se Danmark være i front med 28-24 med tre minutter tilbage af opgøret.

Efter en koncentreret indsats i slutminutterne endte danskerne med at sejre med 30-26, og dermed venter Frankrig i VM-semifinalen på fredag i Hamburg.