Au revoir: Danmark er i VM-finalen efter magtdemonstration

0
245
håndbold
Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Danmark var i en klasse for sig i VM-semifinalen mod Frankrig. De ellers suveræne franskmænd blev spillet helt og aldeles ud af Barclaycard Arena, hvor Danmark vandt med 38-30.

Rammerne var rykket 335 km sydpå. Jyske Bank Boxen var skiftet ud med Barclaycard Arena i Hamborg, men det var stadig de 40×20 meter, som det skulle afgøres inden for.

På trods af, at Danmark ikke var på hjemmebane var det dog tydeligt, hvor sympatien lå i den mægtige arena, som danskerne indtog fra starten af kampen.

Der var stor dansk opbakning. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Niklas Landin lagde ud med en redning, og i den anden ende tog Mikkel Hansen sag i egen hånd, da danskerne var allermest under pres fra det kroatiske dommerpar.

Det danske spil havde en aura over sig, som hidtil ikke er set i turneringen. Alt sad lige i skabet. Danmark var foran 9-5 efter 14 minutter, og de ellers mægtige Les Expert, som Frankrig ynder at kald sig selv, var spillet baglæns ud på Autobahn og havde retning mod en tidlig bronzekamp i Jyske Bank Boxen på søndag.

Danmark spillede Frankrig ud af arenaen. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Den franske kreatør, Kentin Mahé, holdt Frankrig sporadisk inde i kampen, da han reducerede til 11-8 efter 18 minutters spil, da han scorede sin femte kasse. Danskerne lod ikke Frankrig komme tættere på i første halvleg. En skarp Niklas Landin udnyttede to gange, at Frankrig havde tomt mål.

Der var ikke positive vibes fra en frustreret fransk radiovært. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Stillingen til Danmark var 18-13 med fire minutter tilbage af første halvleg. Landin stod kun noteret for to redninger, og konsekvensen blev, at Jannick Green blev sat ind fra bænken, og han kvitterede straks med en redning på et forsøg fra Valentin Porte.

En kanonkugle fra først Morten Olsen og sidenhen Mikkel Hansen fik taget til at lette efter en brag af en første halvleg. Danmark gik til pause foran 21-15, og havde spillet den bedste halvleg under denne VM-slutrunde.

Danmark spillede sig gang på gang til store chancer. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Fra anden halvlegs start blev et af de helt store franske trumfkort sat i spil. Nikola Karabatic så banen for første gang i kampen, samtidig med Frankrig kommanderede et mere offensivt forsvar, men den franske stjerne lagde ud med at begå et straffekast og få en udvisning.

Straffekastet omsatte Mikkel Hansen og sendte ind bag Vincent Gerard, der var chanceløs over for de danske skytter, der igen og igen spillede sig igennem en gennemhullet fransk defensiv.

Jannick Green rullede gardinet ned i det danske mål. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Stillingen var 27-19 efter 38 minutter, da Mikkel Hansen med sit 11. mål bragede bolden i front, og Frankrig igen måtte skifte keeper. Cyril Dumoulin kom igen, men han kunne ikke overgå Jannick Green i det danske mål.

Magdeburg-keeperen begyndte at tage fra, og selv efter en redning kunne man se man se Kentin Mahé hente bolden til Green. Frankrig var udemærket klar over, hvad klokken havde slået og de havde travlt, rigtig travlt.

Ydmygelsen blev total, da bolden røg i mål til 30-20 med 17 minutter tilbage af opgøret. Nikolaj Jacobsen ville dog have skik på sit mandskab til det sidste kvarter og kaldte tropperne sammen med et kvarter igen med stillingen 31-22.

Det danske angrebsspil kørte som smurt, også i anden halvleg. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Det fik straks effekt. Morten Olsen fortsatte med at spille stort. Den vævre bagspiller scorede sit fjerde mål, og spillede sin bedste landskamp siden OL-finalen 2016 mod netop Frankrig.

Der begyndte at indsnige sig enkelte småfejl i det danske spil, men Frankrig kom ikke tæt på. Stillingen var 35-28 med fem minutter tilbage af kampen, da den franske landstræner, Didier Dinart, forlangte sin tredje og sidste timeout i et desperat forsøg, som var dømt til at mislykkedes.

Efter en af de største magtdemonstrationer i dansk håndbolds historie er Danmark klar til VM-finalen, efter en sejr på 38-30. 

I finalen, der spilles søndag klokken 17:30 i Jyske Bank Boxen, venter vinderen af Tyskland-Norge, der spilles klokken 20:30.