134 kendte danskere har påbegyndt en kampagne for at få vælgerne frem at stemme. I samarbejde med Google og Facebook udsender de opfordringer til deres mange venner, og Facebook har netop bevilliget 75.000 kr. til at annoncere, så disse budskaber kan nå mange flere. Det er så vidt vides første gang, det sociale medie har støttet en demokratisk valgkampagne på denne måde.

Kampagnen består af personlige udtalelser fra 134 kendte danskere. F.eks. opfordrer Europas bedste kvindelige fodboldspiller, Pernille Harder, sammen med sin kollega fra landsholdet, Nadia Nadim, vælgerne til at stemme.

–        Man kommer ikke til tops i fodbold ved at blive hjemme, mød hellere frem, stem og vær med til at bestemme, siger de to.

Forfatteren til Matador, som fylder 102 år den 14. juni, Lise Nørgaard, er også med sammen med bankdirektør Mads Andersen-Skjerns kloge kone, Ingeborg, som spilles af Ghita Nørby. Hun har medvirket i over 100 film og er Danmarks mest kendte skuespiller. Den mest kendte mandlige skuespiller, Ulf Pilgaard, er også med sammen med en stjernerække af kolleger og andre kendte danskere.

Forfatterne er repræsenteret ved bl.a. bestsellere som Sara Blædel, Jussi Adler-Olsen, Leif Davidsen, Hanne-Vibeke Holst, Suzanne Brøgger og Leonora Christina Skov, som netop er løbet med Boghandlernes Gyldne Laurbær. Bloggere og influencere som “Lakserytteren” og Mascha Vang repræsenterer tilsammen over to millioner venner og følgere. Komikeren Frank Hvam er også med og har derudover lavet en selvstændig video, som allerede nu har fået 900.000 seere.

Der er også mange unge og nydanskere, som normalt har en meget lav valgdeltagelse. Kampagnen drives af lutter frivillige. Ritzaus Bureau/Scanpix har leveret alle fotos gratis. The Color Club har lavet hjemmeside og fotoarbejde. Grafiker Tobias Andreasen har stået for grafik. Frederik Preisler fra Mensch har skrevet ord. Over 25 specialister har givet gode råd og praktisk hjælp.

Professor Uffe Østergård og tidl. medlem af Europa-Parlamentet, Jens-Peter Bonde, står for alt indhold i samarbejde med partiernes spidskandidater. Hjemmesiden er politisk neutral. Kampagnen fremmer ingen særlige politiske budskaber, men kun det demokratiske argument om at stemme. Der er ingen politikere med som anbefalere i kampagnen, bortset fra den tidligere klimakommissær, Connie Hedegaard. Men hun arbejder nu med klima og medier og har forladt politikken.

Kampagnen har en hjemmeside på adressen: stemogbestem.eu. og hashtag: #StemOgBestemEU. Her er der links til kandidaterne og deres programmer. Man kan downloade gratis film og bøger og finde vej til alskens oplysning om valget til Europa-Parlamentet.

Parlamentet spiller i dag en stor rolle ved vedtagelsen af love i EU. Kommissionen vælges af Parlamentet efter forslag fra statsministrene. Efter valget har kommissærerne eneret til at stille forslag. De skal så som hovedregel vedtages af et flertal i Europa-Parlamentet sammen med et kvalificeret flertal i Ministerrådet, hvor alle 28 medlemslande er repræsenteret med en minister eller embedsmand.

Forleden vedtog EU at reducere udslip af CO2 med 40%. Europa-Parlamentet havde foreslået 45%, Ministerrådet 35 %, så mødtes de på midten. Eksemplet viser, at et styrket Parlament vil kunne gøre mere for klimaet. Derfor kan enhver stemme få betydning på valgdagen den 26. maj – eller ved brevafstemningen inden den 23. maj.

EU-valget foregår den 26, maj. Man kan stemme på enhver Borgerservice og fortryde sin afstemningen til og med onsdag den 23. maj. Man skal blot medbringe f.eks. sundhedskort. Folketingsvalget afholdes på Grundlovsdag, den 5. juni. Brevafstemningen er startet og slutter den 1. juni kl. 16.

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?